Menu Close
Close
Menu Close
Close

ΨΗΦΙΑΚΗ (ΤΙ;) ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ 01/07/2024

Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις ετοιμάζονται πυρετωδώς να είναι όσο γίνεται το συντομότερο δυνατό έτοιμες σε διοικητικό ,οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο ώστε να ενταθούν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας μια ερμηνευτική εγκύκλιος της τελευταίας στιγμής έρχεται να αναιρέσει τα γραπτά προηγουμένης εγκυκλίου.

Με λίγα λόγια η προηγούμενη εγκύκλιος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΔ εντάσσεται στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας συμπαρασύρει και την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης ασχέτως εάν δεν είναι υπόχρεοι οι υπόλοιποι ΚΑΔ. π.χ. μέχρι πρότινος ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ με ΚΥΡΙΟ ΚΑΔ 47 (ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ) και με δεύτερόν Κ.Α.Δ. 56 (ΕΣΤΙΑΣΗ) υποχρέωνε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να ενταχθούν στην ψηφιακή κάρτα ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΥΣ,ΜΑΓΕΙΡΕΣ κ.οκ., κάτι το οποίο από προχθές δεν ισχύει (9 ημέρες από την πλήρη εφαρμογή).

Η πολυπλοκότητα και οι ερμηνευτικές της τελευταίας στιγμής έχουν να δώσουν τον χαρακτήρα προχειρότητας του όλου εγχειρήματος. Αυτό το μαρτυρά κι ότι τα έντυπα όπου 01/03/2024 έπρεπε να λειτουργούν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κι ακόμη από 01/07/2024 δεν ξέρουμε εαν θα μπορεί να γίνει δήλωση έκτης ημέρας με τον νόμο 5053/2023 (26/09/2023) για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργείας. Το φιάσκο συνεχίζεται διότι το απογραφικό έντυπο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως και τα νέα έντυπα πρόσληψης ,αποχώρησης ,απόλυσης δεν έχουν δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ όλο το διάστημα πριν την ένταξη της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν έχει μεριμνήσει για καμία ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις αφήνοντας όλο αυτό το κομμάτι ενημέρωσης σε λογιστές ,στελέχη μισθοδοσίας και διευθυντές ανθρωπίνου δυναμικού. Στο διάστημα 4 θητειών ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δυστυχώς κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει και να μάθει την πραγματική εικόνα της αγοράς ώστε να βρει πραγματικές λύσεις-προφανώς δεν τους ένοιαζε.

Κάτι άλλο παράδοξο , κι ενώ ο ΝΟΜΟΣ ορίζει ότι τα στοιχεία όπου ανεβαίνουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με τα χτυπήματα τελευταίων πέντε ετών θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για έλεγχο ανα πάσα στιγμή η δωρεάν εφαρμογή του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δεν μπορεί πάνω από 6 μήνες να αποθήκευση δεδομένα. Κι εδώ ξεκινάει ο χορός των ιδιωτών όπου το ίδιο το κράτος τους δίνει το πράσινο φως με την πολυπλοκότητα και την ανεπάρκεια του να αυξήσουν το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά.

Σήμερα μια εβδομάδα πριν την έναρξη των κυρώσεων εφαρμογής ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους ευελπιστούν πάλι σε μια παράταση η οποία πάλι δεν θα λύσει κάτι ουσιαστικό.

Τραγική ειρωνεία ότι , ΄΄κάποιοι΄΄ σε ΄΄κάποια τηλεοπτικά λόμπι΄΄ όλο αυτό το επωμίζονται ως επιτυχημένο και νιώθουν ικανοποίηση για το τελειοποιημένο εγχείρημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Share this post :
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest